• Καλέστε
  • 6937298739

Δευ - Παρ ( 9.00 - 13.30 ), Τρ-Πέμ (17.30-20.00)

Ορχεις

Image


Ορχεις

Οι  όρχεις είναι οι γεννητικοί αδένες του αναπαραγωγικού συστήματος του άρρενος. Βρίσκονται μέσα στο όσχεο και αποτελούνται από τον ινώδη χιτώνα, τα σπερματικά σωληνάρια και τα και τα διάμεσα κύτταρα του Leydig. Είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή της σημαντικότερης ανδρικής ορμόνης της τεστοστερόνης και για την παραγωγή σπερματοζωαρίων.

Ο άξονας υποθάλαμος-υπόφυση-όρχεις μαζί µε τον φλοιό των επινεφριδίων αποτελούν το ορμονικό γεννητικό σύστημα του άνδρα. Ο υποθάλαμος  εκκρίνει κατά ώσεις την εκλυτική των γοναδοτροπινών ορμόνη (gonadotrophin releasing hormone, GnRH). Η GnRH μεταφέρεται στον πρόσθιο λοβό της υπόφυσης και διεγείρει την έκκριση της θυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH) και της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH). Η FSH δρα στα κύτταρα Sertoli και προάγεi την σύνθεση και έκκριση ειδικών πρωτεϊνών που συνδέονται µε τα ανδρογόνα και τα μεταφέρουν στα όργανα-στόχους. Η LH δρα πάνω στα κύτταρα Leydig  και ενεργοποιεί τη σύνθεση στεροειδών ορμονών και κυρίως της τεστοστερόνης Tα επινεφρίδια εκκρίνουν και αυτά ανδρογόνα, κυρίως όμως πρόδρομες μορφές της τεστοστερόνης .

Οι κύριες δράσεις των ανδρογόνων συνοψίζονται στη διέγερση της σπερματογένεσης, στην εμφάνιση των δευτερογενών χαρακτηριστικών του φύλου (που αρχίζει με την ήβη), στην έναρξη της ήβης, στη διέγερση της ανάπτυξης του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος, στην αρνητική ανάδραση επί της έκκρισης LH, στη διέγερση της πρωτεϊνικής σύνθεσης για ανάπτυξη του σκελετού, καθώς και στην επίδραση στη σεξουαλική και στην επιθετική συμπεριφορά.

Χρειάζεστε βοήθεια? Απλά κλείστε ραντεβού