• Καλέστε
  • 6937298739

Δευ - Παρ ( 9.00 - 13.30 ), Τρ-Πέμ (17.30-20.00)

Θυρεοειδής


Ο θυρεοειδής

Ο θυρεοειδής, ένας μικρός αδένας με σχήμα θυρεού (ασπίδα, οικόσημο), βρίσκεται στη βάση του τραχήλου. Αποτελεί όντως μια ασπίδα του οργανισμού μας, αφού ο βασικός ρόλος του έγκειται στη ρύθμιση του μεταβολισμού. Ανάλογα με τις ανάγκες μας (κούραση ή ανάπαυση), τις συνθήκες γύρω μας (κρύο, ζέστη), αλλά και τη συναισθηματική μας κατάσταση (θυμός, φόβος, χαρά,)  ρυθμίζεται η λειτουργία του και οι ορμόνες που εκκρίνει.

Ο θυρεοειδής αδένας παράγει τρεις ορμόνες: τη θυροξίνη ή τετραϊωδοθυρονίνη (Τ4),  την τριιωδοθυρονίνη (Τ3) και την καλσιτονίνη.

Η Τ3 και Τ4 ρυθμίζουν το μεταβολισμό όλων των ιστών,  ενώ η καλσιτονίνη ελαττώνει τα επίπεδα του ασβεστίου του αίματος. Η σύνθεση και η έκκριση των θυρεοειδικών ορμονών ρυθμίζεται από τη θυρεοειδοτρόπο ορμόνη (TSH) που παράγεται στην υπόφυση. Ο θυρεοειδής εκκρίνει κυρίως την αδρανή ορμόνη Τ4, η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε Τ3, ανάλογα με τις συνθήκες και τις ανάγκες των κυττάρων.

Η δραστική Τ3 επηρεάζει σχεδόν κάθε κύτταρο και μεταβολική διαδικασία μέσα στο σώμα όπως:

Την ανάπτυξη

Την καρδιακή λειτουργία


Την παραγωγή του αίματος (αιμοποίηση)


Την αποθήκευση και την καύση του λίπους

Την κινητικότητα του εντέρου

Τη νεφρική λειτουργία

Τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα

Τη συναισθηματική διάθεση

Τη θερμοκρασία του σώματος

Την έμμηνο ρύση


Την ανάπτυξη των τριχών

Τη γονιμότητα

Τη διαδικασία της πέψης

Τη διάσπαση και το μεταβολισμό των υδατανθράκων

Τον ύπνο

Τη σεξουαλική δραστηριότητα

Την παραγωγή ενέργειας στους μύες

Image
Όταν ο θυρεοειδής δυσλειτουργεί παράγονται μεγαλύτερες ή μικρότερες ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών, από όσες χρειάζονται για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Έτσι, αν ο θυρεοειδής υπερλειτουργεί (υπερθυρεοειδισμός)  ή υπολειτουργεί (υποθυρεοειδισμός), μπορεί κανείς να νιώθει αντίστοιχα υπερένταση ή κόπωση, να αυξάνεται ή να μειώνεται το σωματικό του βάρος κτλ.  

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό, σε σχέση με τους άντρες, να αναπτύξουν κάποιο νόσημα του θυρεοειδή, ιδιαίτερα αμέσως μετά την εγκυμοσύνη και μετά την εμμηνόπαυση.

Χρειάζεστε βοήθεια? Απλά κλείστε ραντεβού