Ο θυρεοειδής
Ο θυρεοειδής, ένας μικρός αδένας με σχήμα θυρεού (ασπίδα, οικόσημο), βρίσκεται στη βάση του τραχήλου. Αποτελεί όντως μια ασπίδα του οργανισμού μας, αφού ο βασικός ρόλος του έγκειται στη ρύθμιση του μεταβολισμού. Ανάλογα με τις ανάγκες μας (κούραση ή ανάπαυση), τις συνθήκες γύρω μας (κρύο, ζέστη), αλλά και τη συναισθηματική μας κατάσταση (θυμός, φόβος, χαρά,) ρυθμίζεται η λειτουργία του και οι ορμόνες που εκκρίνει.
Ο θυρεοειδής αδένας παράγει τρεις ορμόνες: τη θυροξίνη ή τετραϊωδοθυρονίνη (Τ4), την τριιωδοθυρονίνη (Τ3) και την καλσιτονίνη.
Η δραστική Τ3 επηρεάζει σχεδόν κάθε κύτταρο και μεταβολική διαδικασία μέσα στο σώμα όπως:
Την ανάπτυξη
Την καρδιακή λειτουργία
Την παραγωγή του αίματος (αιμοποίηση)
Την αποθήκευση και την καύση του λίπους
Την κινητικότητα του εντέρου
Τη νεφρική λειτουργία
Τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα
Τη συναισθηματική διάθεση
Τη θερμοκρασία του σώματος
Την έμμηνο ρύση
Την ανάπτυξη των τριχών
Τη γονιμότητα
Τη διαδικασία της πέψης
Τη διάσπαση και το μεταβολισμό των υδατανθράκων
Τον ύπνο
Τη σεξουαλική δραστηριότητα
Την παραγωγή ενέργειας στους μύες

Όταν ο θυρεοειδής δυσλειτουργεί παράγονται μεγαλύτερες ή μικρότερες ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών, από όσες χρειάζονται για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Έτσι, αν ο θυρεοειδής υπερλειτουργεί (υπερθυρεοειδισμός) ή υπολειτουργεί (υποθυρεοειδισμός), μπορεί κανείς να νιώθει αντίστοιχα υπερένταση ή κόπωση, να αυξάνεται ή να μειώνεται το σωματικό του βάρος κτλ.
Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό, σε σχέση με τους άντρες, να αναπτύξουν κάποιο νόσημα του θυρεοειδή, ιδιαίτερα αμέσως μετά την εγκυμοσύνη και μετά την εμμηνόπαυση.
Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό, σε σχέση με τους άντρες, να αναπτύξουν κάποιο νόσημα του θυρεοειδή, ιδιαίτερα αμέσως μετά την εγκυμοσύνη και μετά την εμμηνόπαυση.